Poddawana 4 etapom przetwarzania: więdnięciu, zwijaniu, fermentacji i suszeniu. Na koniec jest palona w specjalnych piecach co nadaje jej czarny kolor i zmienia smak naparu. Herbaty czarne produkuje się w Chinach, Indiach, na Ceylonie (Sri Lanka), a także w mniejszych ilościach w Afryce.
Najpopularniejsze i najbardziej znane w Polsce odmiany to:
Yunnan (Chiny) – intensywne o ciemnym wiśniowym naparze z dużą ilością garbnika (mocne)
Assam (Indie) – intensywne pełne w smaku jednak znacznie łagodniejsze od Yunnanu.
Darjeeling (Indie) – zwane szampanem herbaty. Darjeeling to miasto na północy Indii na granicy z Nepalem Panują tam szczególnie dobre warunki dla uprawy krzewu herbacianego. Chłodne noce i poranki, duża wilgotność i porastające plantacje drzewa akacji których rozłożyste korony chronią rośliny przed palącym słońcem. Wszystko to sprawia że rośnie tam szczególna herbata uznana za najsmaczniejszą na świecie. Subtelne i delikatne w smaku jednak ze specyficzną szlachetną nutką goryczy. Bardzo lekki, aromatyczny napar o pomarańczowym kolorze.
Ceylon – najdelikatniejsze, najłagodniejsze. Dzięki łagodnemu smakowi zwykle wykorzystywane do produkcji herbat smakowych.
Temperatura i czas parzenia:
Temperatura: 95 stopni
Czas: 2-6 min.
Zawartość kofeiny (teiny): 60-110 mg