600-182-911, 600-182-071 biuro@ollecafe.pl

Mokra metoda

Mokra metoda

Metoda preparowania i oczyszczania ziarna kawowego z miąższu i otoczek za pomocą maceracji i płukania w wodzie, a następnie suszenia. Obecnie wszędzie tam, gdzie jest pod dodatkiem wody, większość dobrego ziarna kawowego jest przygotowywana do dalszej obróbki w ten sposób. Przed wstępnym myciem owoce wsypywane są do specjalnych wyciskarek ręcznych lub mechanicznych celem usunięcia owocni, miąższu (z otrzymanej pulpy wytwarza się w niektórych regionach alkohol) i kleistych substancji. Następnie ziarno wysypywane jest do czystych betonowych zbiorników, gdzie podlega fermentacji. Trwa to zwykle 12-24 godziny. Z betonowych zbiorników fermentacyjnych przepompowuje się ziarno do płóczek, w których całkowicie wypłukuje się resztki miąższu i substancji kleistych. Po wypłukaniu transportuje się ziarno do suszarek lub rozsypuje cienką warstwą na betonowych klepiskach, na których jest systematycznie przeganiane. Po wysuszeniu transportowane jest do łuszczarek, w których usuwa się resztki owocni i pergaminową otoczkę (skórkę). Kawa przygotowana metodą mokrą uzyskuje wyższą cenę z uwagi na ładniejszy wygląd ziarna. Na wysokie ceny kawy mytej rzutuje też jej jakość, a przede wszystkim wyrównany standard – ziarno pochodzi wyłącznie z w pełni dojrzałych owoców.