600-182-911, 600-182-071 biuro@ollecafe.pl

Herbata czarna

Herbata czarna

Poddawana 4 etapom przetwarzania: więdnięciu, zwijaniu, fermentacji i suszeniu. Na koniec jest palona w specjalnych piecach co nadaje jej czarny kolor i zmienia smak naparu. Herbaty czarne produkuje się w Chinach, Indiach, na Ceylonie (Sri Lanka), a także w mniejszych ilościach w Afryce.

Najpopularniejsze i najbardziej znane w Polsce odmiany to:

Yunnan (Chiny) – intensywne o ciemnym wiśniowym naparze z dużą ilością garbnika (mocne)

Assam (Indie) – intensywne pełne w smaku jednak znacznie łagodniejsze od Yunnanu.

Darjeeling (Indie) – zwane szampanem herbaty. Darjeeling to miasto na północy Indii na granicy z Nepalem Panują tam szczególnie dobre warunki dla uprawy krzewu herbacianego. Chłodne noce i poranki, duża wilgotność i porastające plantacje drzewa akacji których rozłożyste korony chronią rośliny przed palącym słońcem. Wszystko to sprawia że rośnie tam szczególna herbata uznana za najsmaczniejszą na świecie. Subtelne i delikatne w smaku jednak ze specyficzną szlachetną nutką goryczy. Bardzo lekki, aromatyczny napar o pomarańczowym kolorze.

Ceylon – najdelikatniejsze, najłagodniejsze. Dzięki łagodnemu smakowi zwykle wykorzystywane do produkcji herbat smakowych.

Temperatura i czas parzenia:

Temperatura: 95 stopni

Czas: 2-6 min.

Zawartość kofeiny (teiny): 60-110 mg