Produkowane tylko w prowincji Yunnan. Przedłużona fermentacja zakończona wypalaniem. Herbata pu erh leżakuje od kilku do nawet 60 lat w specjalnych pomieszczeniach, prawdopodobnie w jaskiniach. Im starsza herbata tym cięższy bardziej ziemisty smak i aromat i też lepsze właściwości zdrowotne. Dobry pu erh powinien mieć ok 5 do 7 lat. Dokładnej procedury wytwarzania tej jednej z najbardziej niezwykłych herbat niestety nie znamy, gdyż Chińczycy pilnie strzegą tajemnicy i tak naprawdę to co wiemy to są tylko teorie. Herbata czerwona dzięki obecności flawonoidów przyspiesza trawienie. Regularnie stosowana poprawia metabolizm wpływając na normalizację masy ciała, obniża poziom cholesterolu, działa rozkurczająco na naczynia krwionośnie i przewody żółciowe. Zalecana jest szczególnie dla osób z nadwagą. Niemniej jednak osoby szczupłe nie muszą obawiać się jej spożywania gdyż działanie odchudzające polega na likwidowaniu zbędnej tkanki tłuszczowej.
Temperatura i czas parzenia:
Temperatura: 95 stopni
Czas: 3-7 min.
Zawartość kofeiny (teiny): 10-15 mg