Kawa arabska, gatunek pochodzący z Etiopii, najbardziej znany z rodzaju Coffea. Od wieków uprawiany w Jemenie, od XVII w. w Indiach i Indonezji, od XVIII w. w basenie Morza Karaibskiego, w Ameryce Środkowej, od XIX w. w Afryce. Obecnie dostarcza się na światowy rynek ponad 80% odmian tego gatunku. Coffea arabica to typowy krzew górski pochodzący z Wyżyny Abisyńkiej (Etiopia),owoce dojrzewają w ciągu 6-8 miesięcy. Jest rośliną samozapylającą się. Jej ziarna są dość twarde,dają aromatyczny napar.
Zawartość kofeiny: 1-1,7%
Czołowi producenci kawy: Brazylia, Wietnam, Kolumbia, Indonezja, Meksyk, Indie, Etiopia, Peru,Gwatemala, Honduras
Kraje upraw kawy:
Dominikana |
Etiopia |
Gwadelupa |
Jemen |
Gwatemala |
Kamerun |
Haiti |
Kenia |
Hawaje |
Madagaskar |
Honduras |
Republika Południowej Afryki |
Jamajka |
Ruanda |
Kostaryka |
Sudan |
Kuba |
Św Helena |
Martynika |
Tanzania |
Meksyk |
Uganda |
Nikaragua |
Wybrzeże Kości Słoniowej |
Panama |
Wyspy Św Tomasza i Książęca |
Puerto Rico |
Zair |
Salwador |
Zambia |
Boliwia |
Zimbabwe |
Brazylia |
Chiny |
Ekwador |
Filipiny |
Gujana i Kolumbia |
Indie |
Paragwaj i Peru |
Indonezja |
Surinam |
Nowa Gwinea |
Wenezuela |
Jemen |
Wyspy Galapagos |
Tajwan |
Angola |
Wietnam |
Burundi |
Australia |
Papua Nowa Gwinea |
Nowa Kaledonia |
Tahiti |