Poddawana wyłącznie procesowi więdnięcia i suszenia. Pozyskiwana z liści ze szczytu krzewu zrywanych wczesną wiosną z nierozwiniętymi pączkami (tipsami). Najlepsze gatunki białej herbaty zbierane są zaledwie kilka dni w roku i składają się wyłącznie z pąków i nierozwiniętych listków. Gatunki te zwane są perłami(biała perła, cesarska, smocza itp.), ich produkcja jest bardzo niewielka i osiągają bardzo wysokie ceny. Herbata biała pochodzi ze słynącej z malowniczych gór Taimu w prowincji Fujian. Ma najbardziej delikatny napar o słodkawym smaku, pozbawionym trawiastej nuty. Zawiera dużo witaminy C oraz teinę, która intensywnie pobudza i orzeźwia. Opóźnia także procesy starzenia się komórek oraz chroni organizm przed atakiem wolnych rodników. Ponadto, katechiny zawarte w tej herbacie skutecznie hamują wytwarzaną przez bakterie z sacharozy płytkę nazębną, będącą siedliskiem kolejnych kolonii bakterii. Warto więc często pić napar z białej herbaty, aby osłabić rozwój próchnicy.
Temperatura i czas parzenia:
Temperatura: 75-85 stopni
Czas: 5-9 min.
Zawartość kofeiny (teiny): 32-50 mg