Suszona i poprzez podgrzanie zatrzymywany proces fermentacji. Jednak herbat zielonych są dziesiątki odmian i są one w różny sposób przetwarzane. Najpopularniejsza zielona herbata sencha jest zwana herbatą duszoną ponieważ świeże liście poddaje się działaniu gorącej pary i następnie suszy co pozwala na zachowanie intensywnej zielonej barwy. Herbata ta posiada lekko ziołowy posmak. Pozostałe zielone herbaty mają zazwyczaj zielonkawo szary kolor, intensywny aromat, łagodny smak z delikatną goryczką. Gorzkawy posmak dają herbatom taniny (garbniki), które wydzielają się w zależności od tego jak zaparzamy susz. Im dłużej parzymy herbatę tym więcej w niej garbników, więc bardziej gorzkawy smak. Herbata zielona Wpływa wzmacniająco na odporność organizmu, obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi. Wykazuje działanie oczyszczające, ponieważ zawarte w niej polifenole to silne antyoksydanty, usuwające z organizmu wolne rodniki. Stąd poleca się ją także palaczom. Zawarte w tej herbacie katechiny, czyli związki o działaniu antyutleniającym – przeciwdziałają wolnym rodnikom, które powodują starzenie się organizmu. Ponadto, zielona herbata usuwa i oczyszcza organizm z toksyn. Znany jest też pozytywny wpływ na układ krwiotwórczy i sercowo-naczyniowy. Powinniśmy więc pić jak najwięcej tego cennego napoju.
Temperatura i czas parzenia:
Temperatura: 70-80 stopni
Czas: 1-3 min.
Zawartość kofeiny (teiny): 25-50 mg