600-182-911, 600-182-071 biuro@ollecafe.pl

Robusta

Robusta

Kawa robusta, nazywana także Coffea canephora, po raz pierwszy odkryto jej dziko rosnące drzewa w 1860 roku w Ugandzie, w pobliżu Jeziora Wiktorii. Na początku XX w. odnaleziono ten gatunek również w Kongu (dawnym Zairze). W środowisku naturalnym rośnie na równiku, w klimacie wilgotnym i gorącym. Jest to gatunek kawy najbardziej odporny na szkodniki i choroby. Daje ziarno mniejsze i – zależnie od odmiany – w różnych barwach. Smak i zapach jest znacznie gorszy od smaku i zapachu kawy typu arabika, toteż kawa ta używana jest powszechnie jako dodatek wzmacniający kawy łagodniejsze. Sama pije się ją chętnie we Francji i Włoszech. Uprawy robusty znajdują się głównie w Afryce zachodniej i środkowej, w południowo-wschodniej Azji i – w małym zakresie w Brazylii (gdzie występuje pod nazwą Conilon). Krzewy robusty owocują wcześniej niż arabiki (2-3 lata po posadzeniu) a owoce dojrzewają w ciągu 9-11 miesięcy.

Zawartość kofeiny: 2-4,5%