Ogólna nazwa owoców i nasion z drzewa lub krzewu kawowca Coffea.
Owoce kawowca wykorzystywane były w Etiopii już w I tysiącleciu p.n.e.Spożywano je gotowane z dodatkiem masła i soli, lecz nie uprawiano, tylko zbierano ze stanowisk naturalnych. Przypuszczalnie w XIII lub XIV w.przywiezione zostały przez kupców arabskich do Jemenu, który do dziś dostarcza najdroższą kawę. Prawdopodobnie tam opracowano metodę preparowania nasion przez prażenie i wytwarzanie z nich napoju, który Beduini rozpowszechnili w całej Arabii. Z odkryciem kawy wiążą się dwie legendy. Pierwsza przypisuje związane z tym zasługi sufiemu Shaikh ash-Shadhilemu. Miał on w czasie swojej wędrówki po Afryce przypadkiem natrafić na stado wyjątkowo pobudzonych kóz. Z ciekawości spróbował zjadanych przez nie owoców, poznając ich niezwykły wpływ na organizm człowieka. Druga, bardzo podobna historia jako odkrywcę podaje etiopskiego pasterza o imieniu Kaldi.
Nasiona kawy zawierają kofeinę, która działa pobudzająco, ta cecha sprawiła, że napój stał się bardzo popularny na całym świecie. Słowo „kawa” pochodzi prawdopodobnie od tureckiego słowa „kahweh”lub arabskiego „qahwah”, często wskazuje się jednak także na nazwę etiopskiej prowincji Kaffa, z której kawa pochodzi.